Thursday, 1 October 2015

INDIA: 150 JUTA PEKERJA MOGOK

PEKERJA MENUNTUT GAJI MINIMUM DAN HAK-HAK BURUH !
Mogok di seluruh India pada 2 September adalah yang terbesar sejak kemerdekaan daripada British.Di sebalik janji-janji besar untuk 'mengembangkan ekonomi', kerajaan sayap kanan BJP di bawah Perdana Menteri, Narendra Modi, dalam tempoh satu tahun pemerintahannya, telah lebih menghancurkan kehidupan warga pekerja di bandar dan juga di luar bandar India.
10 kesatuan sekerja utama mengumumkan mogok untuk menuntut gaji minimum, faedah keselamatan sosial kepada semua, hak-hak kesatuan sekerja, pindaan undang-undang buruh serta isu-isu lain seperti penswastaan sektor awam dan lain-lain isu yang semakin mencengkam kehidupan rakyat biasa dengan polisi kerajaan yang memihak kepada pelabur dan peniaga besar.

Ini adalah mogok umum ke-16 sejak 1991, apabila pembaharuan ekonomi Neo-Liberal yang agresif dimulakan oleh rejim Kongres sebelumnya. Di beberapa negeri kedai-kedai dan pejabat ditutup dan segala-gala aktiviti seharian terhenti. Laporan menunjukkan bahawa pekerja dalam unit pertahanan di seluruh negara telah mengambil bahagian dalam mogok secara besar-besaran, dan pengeluaran pertahanan telah serius terjejas oleh mogok.
Walaupun secara rasmi, pada minit terakhir gabungan kesatuan yang berpihak kepada kerajaan memboikot mogok, kemarahan di kalangan pekerja bawahan adalah begitu ketara sehingga pekerja akar umbi tidak bersedia untuk menarik balik notis mogok, walaupun arahan daripada kepimpinan mereka.
Penyelia-penyelia kilang di Bharat Electronics Limited di Bangalore memakai lencana hitam sebagai tanda protes, kerana mereka tidak dibenarkan secara undang-undang untuk menyertai mogok secara langsung. Sama sekali 50,000 pekerja sektor awam di Karnataka mengambil bahagian dalam mogok.
Malah, penyertaan besar-besaran dalam mogok bersejarah ini dalam perbankan, perlombongan arang batu, pelabuhan dan industri keluli mengejutkan ramai dalam kerajaan. Mereka baru sahaja terhibur dengan laporan mengenai penurunan mogok dalam tempoh dua tahun lepas semenjak Februari 2013 apabila lebih daripada 100 juta pekerja di India telah mengambil bahagian dalam mogok umum dua hari!
Pada tahun 2014 negara telah menyaksikan hanya 143 mogok, turun daripada hampir 447 mogok pada tahun 2012. Minggu lalu kelihatan seperti kebangkitan besar-besaran pekerja. Sudah tentu terdapat banyak sekali cubaan untuk mensabotaj mogok dari pihak pentadbiran dan kelab bos yang bersandarkan kepada keuntungan maksimum. Mereka cuba sebaik mungkin untuk memperkenalkan kekeliruan di kalangan Kesatuan Sekerja dengan menjemput pemimpin mereka untuk terlibat dalam "pusingan rundingan" sia-sia.
Melalui mogok besar-besaran, lebih daripada 150 juta pekerja di India telah dengan tegas menyatakan bahawa mereka tidak boleh tertipu dengan jaminan yang samar-samar pada gaji minimum, bonus dan lain-lain ketika sedang dinafikan perlindungan di bawah undang-undang buruh. Melalui mogok ini, kelas pekerja telah memberi amaran kepada kerajaan bahawa ia tidak akan bertolak ansur dengan penipuan sebegitu.


No comments: